What's remains

Omnia Vanitas

Omnia Vanitas

Eileen Cohen Süssholz

25.06.2020 > 31.01.2021

Ons museum stelt keramieken werken voor van de kunstenares Eileen Cohen Süssholz op de tentoonstelling Omnia Vanitas (Alles is Ijdelheid), die op singuliere en resoluut moderne wijze in het verlengde ligt van een reflectie die de aanzet vormde tot de in 2008 gehouden tentoonstelling Anatomie der Ijdelheden.

In dit museum-huis, gewijd aan het leven en werk van Erasmus, vormen de werken van Eileen Cohen Süssholz als het ware een « tête-à-tête » met een antiek schilderij, een heterocliet meubelstuk, een gotisch beeldhouwwerk of een 16de eeuws boek. Ze stellen op ironische en afstandelijke wijze thema’s als de geneugten van het leven en de dood in vraag die ieder mens principieel bezighouden.

Affiche Expo "Omnia Vanitas" d'Eileen Cohen Süssholz

Een gootpijp, een snorkel, een haardroger en een mes zijn slechts een paar alledaagse voorwerpen die gelinkt kunnen worden aan de symbolische attributen op traditionele stillevens. Deze reeks keramieken werken ontleent zijn titel (Omnia vanitas) dan ook aan het genre vanitas stilleven van de Renaissance waarbij verwezen wordt naar christelijke begrippen zoals de nietigheid van aardse goederen, de zinloosheid van aardse geneugten en de vergankelijkheid van het leven.

Bij Eileens keramieken werken worden we als het ware met onze neus gedrukt op het ‘memento mori’ (denk eraan dat je eens zult sterven), dat staat ingeschreven op de kant van het leven … . Zowel de kunstenares als de toeschouwer zou zich hierbij gerechtvaardigd moeten voelen om van deze uitgebeelde aardse goederen te genieten, zelfs al zijn ze futiel.

Het materiaal van de beelden, keramiek, een bij uitstek broos materiaal – bijna zoals botten en het menselijke skelet – verwijst tevens naar de dood. Maar anderzijds vormen het iconografisch vocabularium en het glanzend glazuur een vrolijk contrast met het aangekondigde thema. Al zijn de objecten altijd meteen herkenbaar, toch zijn hun statuut, waarde, esthetiek en betekenis in de wereld van vandaag zeer disparaat. Enerzijds worden ze geassocieerd met het ‘memento mori’, maar anderzijds worden ze onttrokken aan hun oorspronkelijke contekst om dan vervolgens deel uit te maken van een œuvre dat op zijn beurt weer een symbool kan worden, zelfs al weet men niet precies waarvoor.

Verenigd en versmolten in materie en kleur herleven ze zo opnieuw in composities van een excentrieke en opzichtige esthetiek, waarbij parodie en ironie de boventoon voeren.

Al put de kunstenares haar inspiratie uit de poëzie en de literatuur, zoals sommige titels aangeven, toch stelt ze ons voor om geen specifieke betekenis of interpretatie aan haar werken te geven, maar de vrije loop te laten aan dat wat deze tegenstrijdigheid in ons los kan maken.

Biografie

Eileen Cohen Süssholz heeft in haar artistieke praktijk lang de voorkeur gegeven aan schilderen. Tegenwoordig heeft ze zich toegelegd op keramiek, een medium, dat haar toelaat om de onderwerpen die haar bezighouden « nu eens serieus dan weer speels » (zoals ze zelf zegt) aan te pakken. Ze focust op psychoanalyse wat haar ertoe brengt haar creaties te zien als het resultaat van vrije associaties.

Eileen Cohen Süssholz is geboren en getogen in Zuid-Afrika. Ze studeerde beeldende kunsten aan de University of Witwatersrand in Johannesburg, studie die ze heeft onderbroken om een carrière te beginnen in de reclamewereld. In 2001 verhuisde Eileen naar België, waar ze haar studie heeft voortgezet. Zo behaalde ze een diploma ‘Tekenen’ aan de Academie van Berchem en verkreeg, met de grootste onderscheiding, haar graad ‘Filosofie’ en ‘Psychologie’ aan de Open University of England. Momenteel volgt ze de opleiding ‘Keramiek’ aan de Academie voor Schone Kunsten van Berchem (Antwerpen).

Eileens oeuvre werd getoond op de tentoonstellng « 100 kunstenaars vrij aan het werk » in het Joods Museum van België (2016) en daarnaast werd ze geselecteerd om een installatie in situ te creëren voor de tweede editie 2016 van « Sporen » in Ieper. Andere tentoonstellingen volgden waaronder de solotentoonstelling Omnia Vanitas in de Pedrami Gallery in Antwerpen (2018) en de collectieve tentoonstelling die de Pedrami Gallery presenteerde in het Antwerp Art Pavilion (2019).

Zahava Seewald,
Directrice van de Gemeentelijke Musea van Anderlecht
Conservatrice van de musea Erasmushuis & Begijnhof
Tentoonstellingscommissaris

25.06.2020 > 31.01.2021

Praktische info
Tentoonstellingscatalogus

Om u te begeleiden is er  een mooie hardcover catalogus uitgegeven met teksten o.a. van de kunstenares en prachtige foto’s van BURP photography !
Te koop aan het onthaal voor 8€.
Ontdek het HIER.

Press

Mu in the city – oktober 2020 (Fr)

Foto credits : Eileen Cohen Süssholz

f

Shop with style! Find your favorite
item at the best price and discover great
offers every single day.