Sün Evrard - Swinging books

Swinging books

Sün Evrard

30.05.2021 > 24.10.2021

Erasmushuis & Begijnhof musea onthalen kunstenares Sün Evrard voor hun komende tijdelijke tentoonstelling over boekbindkunst.

Kunstenares Sün Evrard wijdt zich aan de geraffineerde kunst van het boekbinden. Zo weet ze een boek om te toveren tot een waardevol en organisch voorwerp door fijn materiaal, zoals papier, gelooide dierenhuiden, hout, steenfineer…, te verwerken in nieuwe boekbindtechnieken geïnspireerd op oude boekbanden, dit alles steeds met oog voor de tekst van het boek. Een combinatie van technieken en materialen en een dialoog tussen verleden en heden staan hierbij centraal.

Sün Evrard - Swinging books

Sün Evrard heeft er altijd naar gestreefd om niet alleen haar creativiteit in dienst te stellen van de conservering van de boeken die haar werden toevertrouwd om te binden, maar ook om haar vakmanschap te verfijnen aan de hand van nieuwe ontdekkingen (van boekbanden) en ontmoetingen (van boekbinders), steeds zoekend naar de mogelijkheden om de boekbanden op originele wijze werkelijk te « laten leven ». Dit dubbele aspect van haar werk – enerzijds boekbanden ter conservering van oude boeken en anderzijds boekbanden als kunstobject – heeft de drijfveer gevormd voor het organiseren van deze tentoonstelling, waar naast de gewoonlijk overvolle toontafels en vitrines, gekozen wordt om de boeken door de ruimte te laten ‘vliegen’.

Op deze tentoonstelling wordt Sün Evrards’ artistieke parcours geschetst en kan de bezoeker haar werk vergelijken met dat van boekbinders uit de 16de eeuw door wie Sün Evrard zich laat inspireren. Bijna 70 banden in alle mogelijke kleuren en materialen, verdeeld over en opgehangen in de zalen ‘Vaste collecties’ van het Erasmushuis, zijn hier bijeengebracht in een innovatieve en poëtische setting.

Als boekbindkunstenares heeft Sün Evrard een internationale carrière achter zich. Zo heeft ze gewerkt voor gerenommeerde instellingen, zoals de BNF (Bibliothèque Nationale de France), de Koninklijke Bibliotheek van Den Haag en de Queensland State Library in Australië.

Sün Evrard, haar biografie.

Sophie Cornet,
Tentoonstellingscommissaris

Zahava Seewald,
Directrice van de Gemeentelijke Musea van Anderlecht
Conservatrice van het Erasmushuis & Begijnhof

30.05.2021 > 24.10.2021
Reservatie, toegansprijs en praktische info

Boek uw bezoek

Bezoekersgids

Ontdek de bezoekersgids HIER.
Ter besckikking aan het onthaal, gratis.

Twee tentoonstellingen rond boekbinden

De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de Bibliotheca Wittockiana (het Museum van de Boekkunsten en de Boekband) en ARA Belgica (Vrienden van de Boekbindkunst).

– Tentoonstelling in het Erasmushuis & Begijnhof : « Swinging books »

– Tentoonstelling in Biblioteca Wittockiana : « Les Quatre éléments »
29.05 > 14.08.2021 – Wittockiana en ARA Belgica – Infos > www.wittockiana.org

– Eén toegangsprijs voor beide tentoonstellingen

Rond de tentoonstellingen

– Erasmushuis & Begijnhof
Meet the artist:
Kunstenares Sün Evrard ontvangt U
* Zondag 01.08.2021 13.30>17.00
(FR + EN)
Boek uw bezoek
* Zaterdag en zondag 18-19.09.2021 (Open Monumentendagen)
Om 11u30-13u-15u-16u
(FR + EN)
Reservatie later via www.heritagedays.urban.brussels

– Wittockiana en ARA Belgica
‘s Zondags ‘open vitrines’, in aanwezigheid van boekbinders-leden van ARA Belgica.
Infos > www.wittockiana.org

Foto’s Credits  : © Johan Legraie / Erasmushuis & Begijnhof musea