Hâte toi lentement Faste

Tentoonstelling Haast je langzaam / Duo FAste

De Spreekwoorden – Adagia van Erasmus krijgen vorm
Keramische sculpturen
Caroline Andrin en Étienne Fleury

05.05.2023 > 29.10.2023
Uw bezoek
Pers
Visuel exposition Hâte-toi lentement / FAste

Design by Brush

De kunstenaars

Sinds 2018 werken Caroline Andrin en Étienne Fleury samen onder de naam FAste (Fleury Andrin Studio). Voor de naam van hun duo lieten ze zich inspireren door de Fasti (Kalendergedichten) van Ovidius.

Hun voornaamste wens daarbij is om werken te realiseren met klemtoon op klassieke referenties, waarbij vooral de pracht ervan op de voorgrond moet treden. Ze zijn allebei keramisten en hun creaties getuigen van vakmanschap met toepassing van diverse technieken.

Zij zien keramiek als een vorm van expressie om schoonheid uit te drukken in het kader van het dagelijkse leven. Zo willen ze bijzonder vakmanschap laten voortleven en de geschiedenis van deze discipline in stand houden door deze op hun manieur nieuw leven in te blazen.

Hierbij hanteren de kunstenaars een repertorium van vormen afkomstig van verschillende manufacturen met toevoeging van hedendaagse elementen, al dan niet gegoten of gemodelleerd. Net als hun voorgaande objecten wil FAste blijven werken met een bestaand vormenrepertorium dat o.a. afkomstig is van Belgische manufacturen. Zo heeft het duo met name gietmallen verzameld afkomstig van Royal Boch Manufacture La Louvière en van het atelier van H. Bequet in Quaregnon.

Ze gaan om zo te zeggen ‘empirisch’ te werk: vormgieten, modelleren en assembleren, met toevoeging van elementen die a priori heterocliet kunnen overkomen.

Portrait FAste_Caroline Andrin et Etienne Fleury avec Léda©Ivan Citelli

Portret FAste, Caroline Andrin en Etienne Fleury met Léda © Ivan Citelli

Het kunstenaarsduo (Caroline Andrin / Étienne Fleury) stelt in de zalen van het Erasmushuis werk tentoon dat ons een nog niet eerder vertoonde interpretatie geeft van de Adagia van Erasmus in de vorm van keramische sculpturen. Onder de titel Haast je langzaam – als verwijzing naar één van de 4151 Spreekwoorden (Adagia) – zijn er op deze tentoonstelling een reeks keramische objecten te zien die nagenoeg allemaal speciaal voor deze gelegenheid zijn gecreëerd.
Samen leggen ze op bijzondere wijze en met een totaal nieuwe benadering een link met de geschriften en de gedachtewereld van Erasmus. Met dit artistieke initiatief opent het kunstenaarsduo FAste een tot op heden nog weinig onderzocht onderzoeksgebied.

FAste, Hâte-toi lentement
Colloquia in museo Erasmi, nr 56
72 pagina’s
In het Frans

Prijs:
14,90 €
Uittreksels uit de catalogus

Meer info

Trouw aan hun museale doelstellingen nodigen Erasmushuis & Begijnhofmusea regelmatig hedendaagse kunstenaars uit om zo een dialoog aan te gaan tussen de collecties en de tijd waarin wij leven. Deze tentoonstellingen passen in het kader van het museum zelf, waarbij het publiek deze met geschiedenis doordrenkte ruimten, gevuld met antieke kunst, met andere ogen kunnen bekijken.

Zo zet ons museum de keramische objecten van het kunstenaarsduo FAste – hun eerste persoonlijke tentoonstelling – en een van de fundamenteelste werken van onze humanist getiteld Adagia (Spreekwoorden) gelijktijdig in de kijker. Het betreft een geheel van gevleugelde woorden uit de Oudheid die Erasmus uit het Grieks heeft vertaald en van commentaar voorzien. Dit zowel erudiete als speelse werk vormde de inspiratiebron voor het kunstenaarsduo FAste (Étienne Fleury en Caroline Andrin).

Voor de realisatie van deze nieuwe reeks werken heeft het kunstenaarsduo zich gebogen over de volledige tweetalige Latijns-Franse uitgave van de Spreekwoorden – Adagia (uitgegeven in 2011 door Les Belles Lettres, onder leiding van Jean-Christophe Saladin).

Behalve dat het oxymoron in de titel voor Erasmus een levenswijsheid kon illustreren, is het ook van toepassing op het werk van de keramist van wie het creatieproces tijd en geduld vereist. Dit gezegde haakt in op een bepaalde trend onder de publieke opinie die de cultus van snelheid in vraag stelt en onderstreept hierbij dat onze levenskwaliteit afhankelijk is van een beter evenwicht tussen snelheid en traagheid. Deze denktrant, reeds eerder uitgedrukt door de Klassieken, werd door Erasmus weer opgepakt en van commentaar voorzien.

De Adagia vormen eveneens verborgen schatten die een grote interpretatievrijheid bieden. Veel van hen roepen beelden en situaties op. Daarom is het mogelijk een nieuw expressiemiddel uit te vinden bestaande uit metaforen of eclectisch te werk te gaan met bizarre analogieën. FAste laat zich juist door deze improvisatievrijheid inspireren om zo een plastisch werk te scheppen dat al deze referenties en citaten moet uitstralen die meteen beelden moeten oproepen.

Al deze merkwaardige, barokke en originele creaties bieden zowel een klassieke als hedendaagse visie op keramiek en belicht dit medium in zijn historisch perspectief en met al zijn technische mogelijkheden.

Rond de tentoonstelling
Gratis zondagen

10:00 – 18:00
Iedere eerste zondag van de maand, gratis toegang
Datum: 01/10, 05/11, 03/12

Zaterdag 16.09  & zondag 17.09
Heritage days

10:00 – 18:00
In het Erasmushuis en het begijnhof van Anderlecht
Rondleidingen, workshops Latijn, tentoonstelling Haast je langzaam / FAste, spelen voor kinderen

Zondag 22.10
Concert Barbara Drazkov, pianist
A talking piano

18:00
Performance op de piano rond de Adagia.
Een productie van de Erasmushuis & Begijnhofmusea in samenwerking met Les Nuits du Beau Tas.

1. Doe zoals de poliep, FAste 2. Zich in een wespennest steken, FAste – 3. Vis begint te stinken bij de kop, FAste © Ivan Citelli 

f

Shop with style! Find your favorite
item at the best price and discover great
offers every single day.