concert

14.12 Jan Devlieger, klavecimbel

De Brusselse componist Krafft (1729-1795) en Italiaanse tijdgenoten

concert Jan Devlieger Clavecin

De ontsluiting van Krafft aangename en kwaliteitsvolle klavecimbelmuziek, gespiegeld aan zijn gelauwerde Italiaanse collega’s, vormt het uitgangspunt van dit klavecimbelrecital.

François (Frans, Francisco, Francesco of Franciscus) Krafft (Brussel, 1729 – Gent, 1795) was in zijn tijd heel succesvol als componist en musicus. Hij was aanvankelijk werkzaam in Brussel en werd later ook kapelmeester aan de Sint-Baafskathedraal in Gent. Hij schreef naast heel wat kerkmuziek ook klavecimbelmuziek in een galante en pre-klassieke stijl. Deze klaviermuziek werd recent voor het eerst integraal door Jan Devlieger vastgelegd op een dubbel-CD, die te koop zal zijn op de dag van het concert.

Waarom de klavecimbelmuziek van François Krafft (1729-1795) zolang gehuld bleef in de nevelen der vergetelheid blijft een raadsel. Misschien ligt het aan het feit dat ze werden geschreven in een overgangsperiode in de
muziekgeschiedenis, tussen barok en klassiek. In ieder geval werd de klavecimbelmuziek van Krafft in de tweede helft van de 18de-eeuw in een adem genoemd en soms zelfs ook samen gepubliceerd met Italiaanse tijdgenoten zoals Pescetti en Galuppi.

Jan Devlieger studeerde aan het Conservatorium van zijn geboortestad Gent en behaalde onder meer diploma’s in harmonie, contrapunt en fuga, en ook meestergraden in blokfluit en klavecimbel. Hij is actief als blokfluitist, klavecinist, organist, continuospeler, concertinleider, publicist en componist. Jan componeert in oude muziekstijlen, met publicaties bij Musica Repartita (Utrecht) en Edition Offenburg (Offenburg). In 2022 nam Jan Devlieger voor het eerst de integrale klavecimbelmuziek van de Vlaamse componist François Krafft op.

www.jandevlieger.be

Jan Devlieger

Beeld: Behang van het Chinees salon van het Hotel d’Hane Steenhuyse, Gent

Dubbelmanualig Vlaams klavecimbel naar Johannes Daniel Dulcken,
Antwerpen 1755, gebouwd door Chris Maene in 2012, dispositie: FF – f3, 2 x 8’,
1 x 4’, buff stop, luit

f

Shop with style! Find your favorite
item at the best price and discover great
offers every single day.